A balácapusztai római kori (I. sz.) freskó restaurálása

A Martsa Műteremben jelenleg egy 1700 éves római kori freskó restaurálása zajlik. A Balácapusztán feltárt római kori villa egyik épületrészének már a római korban levert és elásott falképének maradványait találták meg a régészek, s a töredékekből  most megpróbálják rekonstruálni az eredeti látványt.

A munka egy nagy kirakóhoz hasonlít, csakhogy a darabok itt nem mindig – sőt, a legritkább esetben- illenek egymáshoz. A fiatal restaurátorokból álló csapat dr. Bóna István restaurátor vezetésével arra tesz kísérletet, hogy a vizsgálatok és korabeli analógiák segítségével összeállítsa és bemutassa a hajdanvolt villa festett falának látványát.

A töredékek között egy kakas, szöcske, élelmiszereket tartalmazó kosár, festett maszk, virágok, vízi növények alakjai rajzolódnak ki. A legizgalmasabb felfedezés egy apró, vakolatba karcolt szamár rajza, melyet talán egy hajdani gyerkőc firkálhatott a falra, miközben a tájat bámulta az ablakon át.

Balácapuszta római kori villagazdasága területén csodálatos mozaikokat, falképeket tártak fel a régészek. Az egyik triclinium (étkező) falkép maradványait a Martsa Műteremben konzerválták és állították össze a restaurátor kollégák. A ragyogó kvalitású festmények mellett kedves részlete az az 5 cm-es, csacsit ábrázoló graffiti, melyet valamikor Krisztus idején karcolhatott be egy helybéli gyerkőc az ajtó melletti falfelületbe.