Pintyő könyvbemutató, 2016.április 29-30.

M. Szűcs Ilona festőművészről gyermekei, Martsa Piroska és Martsa Balázs könyvet írtak Pintyő – M. Szűcs Ilona festőművész élete és munkássága címmel (szerzői kiadás, Budapest, 2016.), megőrzendő az utókornak nemcsak egy festő, de az őt éltető, őt körülvevő kor emlékét is. A 160 oldalas, sok színes képpel, dokumentummal illusztrált kötet mellé elkészült a művésznő érmeit bemutató katalógus is.

Szűcs Ilona 1925-ben született Pécsett, de élete nagy részét a József utcai műteremben töltötte. 2010-ben bekövetkezett halála nagy űrt hagyott maga után. Tehetsége nemcsak alkotásokban, de a közösség, szűken vett pártriája, a Józsefváros szebbítésében, értékeinek felfedezésében és közzétételében is megnyilvánult.

A könyvet a Józsefvárosi Galériában szervezett könyvbemutatón (2016. ápr. 29-én) Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere méltatta. Másnap, 2016. április 30-án, szombaton, a József utcai festőműteremben tartottuk a támogatói partyt. Az meghívottak V. Molnár Imre fotóművész furulyajátékát hallgathatták, majd Martsa Piroska adta át minden támogatónak a könyv egy tiszteletpéldányát és a művésznő egy plakettjéről készült másolatát, melyet névre szólóan, kifejezetten erre az alkalomra készített. Az ünnepség után finom szendvicsek és jóféle móri Ezerjó mellett töltötték a vendégek a délutánt.

Mindenki megtalálta a maga beszélgetőtársát, s az esemény igazán híven szolgálta a célt, melyet a művésznő is mindig szem előtt tartott: a kultúra embereinek inspiratív találkozását. Pintyő, azaz M. Szűcs Ilona komoly arcképe elégedetten szemlélte a derűs társaságot, a sok régi barátot, harcostársat, tisztelőit.

A könyv megjelenését Józsefváros Önkormányzata, Esztergom és Dömös község önkormányzata, a Budapesti Városvédő Egyesület, a szigetszentmiklósi Gere Pékség mellett magánszemélyek, barátok, kollégák is támogatták.

El nem múló érdeme van a nagyszerű megjelenésű és igazán igényes kiadvány létrejöttében Szalai Éva tipografikusnak, és a győri Dürer Nyomda kitűnő munkájának.

Videó a beszélgetésről: