Martsa művészcsalád

Martsa István szobrász 1949-től bérelte többedmagával a háborúban romossá lőtt műtermeket. Feleségével, M. Szűcs Ilona festőművésszel 1950-től éltek itt, s tették a területet lakhatóvá, a kertet valódi kis édenkertté. Erről az időszakról M. Szűcs Ilona az „Egy műteremház a Józsefvárosban” c. önéletrajzi könyvében ír (Budapesti Városvédő Egyesület, Budapest, 1984.)

A szobrász férj 40 köztéri alkotása, számos kisplasztikája, valamint kitűnő érmek készültek a szobrász műteremben, míg a hajdani kőfaragóüzem lóistállójából felsővilágításos festőműteremmé alakított tágas térben a festőművész feleség munkálkodott. Életéről 2016-ban jelent meg összefoglaló monográfia (Martsa Piroska – Martsa Balázs: Pintyő – M. Szűcs Ilona élete és munkássága, szerzői kiadás, Budapest, 2016.)

Martsa István fivére, az Esztergomban élt Martsa Alajos fotóművész, könyvtárigazgató és Esztergom Díszpolgára hagyatéka szintén e helyen kerül bemutatásra. Munkásságáról a Kecskeméti Fotómúzeum adott ki monográfiát (Néhány példánya megvásárolható a Műteremben.)

A művészházaspár gyermekei és unokái, akikben az alkotó tehetség –bár mindegyiküknél másként – szintén megmutatkozik, gondozzák a művészeti hagyatékot.

Martsa Alajos

Martsa Alajos

(Pozsony, 1910. máj. 31 − Esztergom, 1979. ápr. 15.)
fotóművész, könyvtárigazgató
Esztergom város Díszpolgára.

bővebben
Martsa István

Martsa István

(Pozsony, 1912. jún. 23 − Budapest, 1978. febr. 3.)
szobrász
kétszeres Munkácsy-díjas, Érdemes Művész.

bővebben
M. Szűcs Ilona

M. Szűcs Ilona

(Pécs, 1925. ápr. 16 − Budapest, 201. ápr. 19.)
festő- és éremművész, író
Józsefváros Becsületkeresztjével kitüntetett városvédő

bővebben
Martsa Balázs

Martsa Balázs

traumatológus, fotós

bővebben
Martsa Piroksa

Martsa Piroska

műteremvezető
animációs mozdulattervező,
szobrászrestaurátor művész

bővebben
Martsa Miklós

Martsa Miklós

Cserépkályha- és kandallóépítő, fazekas oktató, népi játszóház vezető.

bővebben