A festőműteremben Martsa Alajos személyes tárgyaiból rendeztünk be egy sarkot. A térelválasztóként funkcionáló szekrény hátlapjára rögzített poszteren a fotóművész és könyvtárigazgató élettörténete olvasható.

Itt látható kényelmes karosszéke, melyhez állandó kísérőjét, hajlított nyelű botját támasztottuk. A könyvespolcon, melyek könyvtárigazgatói és szervezői munkáját illusztrálja, most házi könyvtárunk képzőművészettel foglalkozó kötetei találhatók.  Az asztalon író- és költőbarátai neki dedikált könyveit nyitottuk ki, és pipái, kedves sakkjátéka is ide került.

A közelben állítottuk fel egyik nagyítógépét, a sarokvitrin pedig hajdani fényképezőgépeit, fotóműtermi eszközeit mutatja be. A vitrin tetején Martsa István szobrásznak bátyjáról mintázott kitűnő portréja áll, a falról sógornője, M. Szűcs Ilona olajfestményéről tekint a „Rokon”, a látogatóra. Szimbolikus portré is készült róla: Lossonczy Tamás alkotása. A fotó-poszteren Martsa Alajos –barátainak csak „Helfgott, vagy „Helfi” –látható, amint pipázás közben mosolyogva, lehunyt szemmel éppen valami tréfásat készül mondani, körülötte művészbarátairól készült fotóit mutatja a kép. Nevezetes nagy asztala, mely körül esténként az alkotó és tevékeny szellem emberei teáztak és vitatkoztak, szintén itt áll a műteremben.