2010. augusztus 3-án a „Bentanyócban” fesztivál megnyitó ünnepsége zajlott a Művészkertben.

Az eseményen, mely a Tavaszmező-Művészkert roma-magyar civil kezdeményezés szervezésében jött létre, megjelent dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere is. Méltatta a kerület értékeinek megőrzésére irányuló civil kezdeményezések erejét és beszámolt arról, hogy az Önkormányzat is megtette, amit ez ügyben vállalt. A megnyitó ünnepséget M. Szűcs Ilona, a nemrég elhunyt festő-és éremművész műtermében rendeztük, ezüstérmes móri Ezerjóval és a szigetszentmiklósi Gere Pékség réteseivel kínálva a vendégeket.
A Polgármester urat M. Szűcs Ilona egy –„Józsefváros” címet viselő-bronzérmével ajándékoztuk meg, hogy emlékeztessük, a kerület művészei és művészeti élete továbbra is figyelmet érdemel. Az esemény kedves emlékéül szolgáltak a látogatók számára – a „Bentanyócban” meghívóját idéző-, színes virágokat, illetve a Műteremház homlokzatát, valamint a műtermek vadszőlővel befuttatott ablakait ábrázoló kerámia hűtőmágnesek, Martsa Piroska szobrászrestaurátor és művészbarátai tervezésében és kivitelezésében.

Az eseményen a közel 70 külföldi és hazai vendég között jelen voltak a Képzőművészeti Lektorátus, valamint a KÖH és a Fővárosi Pedagógiai Intézet munkatársai is. Kifejezték, hogy nagyon szeretnék, ha ez a különleges hely és a gyűjtemény továbbra is megőrződne, hiszen hozzájárulhatna a kerület kulturális színvonalának fejlődéséhez.